Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Ενδιαφέρομαι Ενεργώ: Η σχολική διαμεσολάβηση ομηλίκων ως μέθοδος ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων

Η ταυτότητα του νέου μας εργαστηρίου δεξιοτήτων, στον άξονα Ενδιαφέρομαι Ενεργώ, όπως περιγράφεται στο σχετικό αρχείο που το συνοδεύει. 

Η σχολική διαμεσολάβηση ομηλίκων αποτελεί εναλλακτική μέθοδο για την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων ανάμεσα στους/στις μαθητές/ριες. Η προσπάθεια για επικοινωνία, ενσυναίσθηση και ισότιμη εμπλοκή των δύο πλευρών σε συγκρούσεις επιχειρεί να εισάγει τη σχολική κοινότητα στη συνεργατική κουλτούρα προάγοντας τη δημοκρατία και την κοινωνική συμμετοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργήθηκε ο οδηγός: «Σχολική διαμεσολάβηση. Ένας οδηγός για την επίλυση συγκρούσεων στο σχολείο από ομηλίκους», που στο θεωρητικό μέρος περιλαμβάνει βασικά σημεία για τη σχολική διαμεσολάβηση ομηλίκων και τους τρόπους εφαρμογής, και στο δεύτερο μέρος προτείνει έξι δίωρα εκπαιδευτικά εργαστήρια με δραστηριότητες για μαθητές/τριες ώστε να προετοιμάζονται για τον ρόλο του/της διαμεσολαβητή/ριας.

Στοχευόμενες δεξιότητες: Δημιουργικότητα (Creativity), Επικοινωνία (Communication), Κριτική σκέψη (Critical thinking), Συνεργασία (Collaboration), Aυτομέριμνα, Ανθεκτικότητα, Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Κοινωνικές Δεξιότητες, Οργανωτική ικανότητα, Προγραμματισμός - Παραγωγικότητα, Προσαρμοστικότητα, Πρωτοβουλία, Υπευθυνότητα, Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο (αντιμετώπιση phising - cyberbuyllying κ.ά.), Επίλυση προβλημάτων, Μελέτη περιπτώσεων (case studies), Πλάγια σκέψη, Στρατηγική σκέψη.

Το πρόγραμμα προσφέρεται από τον φορέα ΑΝΤΙΓΟΝΗ και σύντομη περιγραφή του υπάρχει εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: