Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Ενδιαφέρομαι-Ενεργώ 1. Οι κανόνες μας

Οι κανόνες. Πόσο σημαντικοί είναι; Μήπως είναι περιορισμός της ελευθερίας μας; Μήπως, τελικά, είναι υπερεκτιμημένοι; Έννοια που πραγματευτήκαμε και μέσω των Θρησκευτικών το πρώτο εργαστήριο στον θεματικό άξονα Ενδιαφέρομαι Ενεργώ. Το εργαστήριο προσφέρεται από τον φορέα ΑΝΤΙΓΟΝΗ και σύντομη περιγραφή του είναι προσπελάσιμη από αυτόν τον σύνδεσμο.

Σε τετράδες εργασίας που δημιουργήσαμε, τυχαία, με το flippity, καταγράψαμε τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούνται από όλους μας στην τάξη ώστε να εξασφαλίζεται ο σεβασμός και η ισότητα χωρίς διακρίσεις.






Οι κανόνες καταγράφονταν μόνο εφόσον συμφωνούσαν όλα τα μέλη κάθε ομάδας. Έπειτα συγκεντρώθηκαν σε ομαδικό ψηφιακό έγγραφο, αποφεύγοντας όσους είχαν ήδη διατυπωθεί. Τέλος, επιχειρήθηκε μια ιεράρχησή τους, βάσει σπουδαιότητας, όπως πίστευε η ολομέλεια. 


Το εργαστήριο διήρκεσε περισσότερο από μία διδακτική ώρα, κυρίως λόγω του ενδιαφέροντος των μαθητών/ριών για το θέμα. Κλείνοντας προκλήθηκε συζήτηση με τις ακόλουθες ερωτήσεις: 

  • Πώς σας φάνηκε η δραστηριότητα; 
  • Ήταν εύκολο να διατυπώσετε τους κανόνες της τάξης; 
  • Ποιους κανόνες ακολουθούμε όχι μόνο στην τάξη, αλλά και στην καθημερινή μας ζωή εκτός σχολείου; 
  • Ποιες είναι οι ευθύνες μας στο σχολείο / εκτός σχολείου; 
  • Υπάρχει διάθεση να τηρούνται οι κανόνες που δημιουργήσαμε; 
  • Τι συμβαίνει όταν κάποιος δε σέβεται τους κανόνες; 

Διαπιστώσαμε ότι κάποιους κανόνες που διατυπώσαμε οι ίδιοι/ες τους αθετούσαμε πάγια! Ως το τέλος της ώρας εντοπίζαμε ότι "Μα... τώρα λέγαμε πως..." και πως παραβαίνουμε κανόνες που έχουμε οι ίδιοι/ες προτείνει ως αναγκαίους για την εύρυθμη λειτουργία της τάξης. 

Για να δούμε πού θα μας πάει αυτό το εργαστήριο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: