Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Ενδιαφέρομαι-Ενεργώ 3. Εσύ τι τύπος είσαι στη σύγκρουση;

Σε συνέχεια του δεύτερου εργαστηρίου, όπου συζητήσαμε για συγκρούσεις σε διάφορα επίπεδα (τάξης, οικογένειας, φίλων, κοινωνίας, παγκόσμιο), το σημερινό εργαστήριο με έναν διασκεδαστικό τρόπο μας άφηνε να αντιληφθούμε τι τύπος είναι ο καθένας μας στη διαχείριση μιας σύγκρουσης: 

  • Τύπος αποφυγής (Χελωνάκι: το ζήτημα που έχει προκύψει και η σχέση είναι εξίσου σημαντικά)
  • Τύπος συμβιβαστικός (Αλεπού: στόχος η επικοινωνία ώστε τα μέρη να ικανοποιηθούν)
  • Τύπος της εξομάλυνσης (Αρκουδάκι: η σχέση είναι σημαντικότερη από το ζήτημα που έχει προκύψει)
  • Τύπος πιεστικός (Καρχαριάκι: το ζήτημα είναι σημαντικότερο από τη σχέση)
  • Τύπος συνεργατικός (Κουκουβάγια: το ζήτημα και η σχέση είναι εξίσου σημαντικά και αναζητούμε επικοινωνία και συνεργασία)

Μέσα από 12 υποθετικά σενάρια που δόθηκαν σε φύλλο εργασίας, οι μαθητές/ριες κλήθηκαν να ιεραρχήσουν τις απαντήσεις από το 0-10 ανάλογα με τις προσωπικές τους αντιδράσεις. Στη συνέχεια, υπολογίζοντας το σκορ τους στο σύνολο των σεναρίων... είχαν την ευκαιρία να δουν τι τύπος είναι καθένας και καθεμιά στη διαχείριση των συγκρούσεων.

Οι περισσότεροι στην τάξη μας βρέθηκαν... κουκουβάγιες. Είχαμε ακόμα ένα καρχαριάκι, ένα χελωνάκι και μία αλεπού. Σημειώνουμε πως σωστές και λανθασμένες απαντήσεις δεν υπήρχαν, όπως και ότι οι απαντήσεις μας θα μπορούσαν να διαφέρουν σε άλλη χρονική στιγμή, συνεπώς ούτε ο τύπος είναι απόλυτος και μοναδικός. 

Κλείνοντας, μιλήσαμε για την αξία ύπαρξης διαμεσολαβητών για την επίλυση συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον, δίνοντας πάσα στο... επόμενο εργαστήριο! 

Σημειώνεται πως ΚΑΙ αυτή τη φορά αφιερώθηκε επιπλέον χρόνος για τη δραστηριότητα εξαιτίας του ενδιαφέροντος των μαθητών/ριών για το θέμα. :)

Δεν υπάρχουν σχόλια: