Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Κ. Π. Καβάφης

 

Ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης θεωρείται από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ποιητές. Αναφέρεται ως Αλεξανδρινός γιατί γεννήθηκε, σαν σήμερα, 29 Απριλίου, το 1863 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και πέθανε, σαν σήμερα, 29 Απριλίου, το 1933 στον τόπο που γεννήθηκε και έζησε. 

Οι γονείς του ήταν μεγαλέμποροι και κατάγονταν από την Κωνσταντινούπολη. Μετανάστευσαν όμως στην Αλεξάνδρεια το 1850. Ο Κωνσταντίνος ήταν το ένατο παιδί της εύπορης οικογένειας. Από τη σελίδα της Wikipedia διαβάζουμε: 


Η ποίηση του Καβάφη έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και κατέχει εξέχουσα θέση στην ευρωπαϊκή ποίηση. Η γλώσσα και η στιχουργική του ήταν πρωτοποριακές για την εποχή του. Το ποιητικό του έργο μπορεί κανείς να βρει στην πύλη "Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας", ενώ το Αρχείο Καβάφη ψηφιοποιημένο και προσβάσιμο από το Ίδρυμα Ωνάση αποτελεί έναν πολύτιμο θησαυρό για τους φίλους της ποίησης. 

Η ιδιότυπη γραφή του, ο λιτός λόγος του, τα σύντομα ποιήματά του, τα σημεία στίξης, οι συμβολισμοί του... καθιστούν τον Καβάφη από τους πιο αγαπημένους, ή μάλλον, τον αγαπημένο μου ποιητή. 

 


Σήμερα αλίευσα από το διαδίκτυο το ποίημά του "Ιθάκη" σε ένα εξαιρετικό κόμικ και θαρρώ είναι υπέροχο για να σκεφτείτε Ιθάκες τι σημαίνουν με αυτό τον τρόπο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: