Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Ο βάτραχος και το φιλί

"Αυτό το σαρανταπεντάλεπτο, βρε παιδί μου... δε φτάνει πουθενά! Αγχώνομαι! Αλλά... γιατί; Θα "παίξω" όπως ξέρω καλά και κάνω τόσα χρόνια!", σκέφτηκα. Κι έτσι το σημερινό μάθημα της Γλώσσας έγινε μέσω ενός σύντομου, τρυφερού, όμορφου κειμένου, όπως διατύπωσαν τα πeμπτάκια μου! Ο βάτραχος και το φιλί, της Εύης Γεροκώστα και της Κατερίνας Χαδουλού, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ήρθε και μας γλύκανε με το μυστικό του. Ένα μυστικό που διαβάσαμε δυνατά και πάνω στο οποίο εκφραστήκαμε με λίγη συστολή ομολογουμένως. 


Συμφωνήσαμε όλοι ότι πρόκειται για παραμύθι και μάλιστα "τρυφερό, με ωραία λόγια". 😊 Εντάξει, δε μαντέψαμε σωστά τον κρυμμένο τίτλο, όμως διατυπώσαμε αρκετούς πολύ σχετικούς τίτλους. Κι έπειτα επιχειρηματολογήσαμε για το ηλικιακό κοινό στο οποίο απευθύνεται το εν λόγω βιβλίο. Γιατί οι μικρότεροι αναγνώστες χρειάζονται την εικόνα; Πώς κατάφερε η εικονογράφος να "πιάσει" τη φωνή και να την κρεμάσει στο προσκέφαλό μας; Γιατί οι μεγαλύτεροι αναγνώστες δε διαβάζουν ( ; ) παραμύθια; Τι έκταση (πρέπει να) έχουν τα κείμενα για μεγαλύτερους αναγνώστες; Θα μπορούσε ένα παραμύθι να μας συγκινήσει; Θα μπορούσε ένα παραμύθι να μας αποκαλύψει σπουδαίες αλήθειες για τη ζωή μας; Πού τοποθετείται η ιστορία του βατράχου; Πώς είναι το οικοσύστημα; Πώς νιώθει ο βάτραχος; Η βατραχίνα; Τελικά, τι τους κρατάει δεμένους; Τον ενοχλεί που δεν είναι πριγκίπισσα; Την ενοχλεί που δεν είναι πρίγκιπας; Και εκεί διατυπώνεται το υπέροχο: "Άμα εκείνου του αρέσει, εμάς δε μας πέφτει λόγος...!". 

Δεν προλάβαμε να εκφραστούμε ζωγραφικά όπως ήθελα. Η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα. 

"Κυρία, τι θα έχουμε στη Γλώσσα;"

" 😊 Τίποτα... Να... επειδή δεν προλάβαμε να εκφραστούμε ζωγραφικά, ζωγραφίστε ό,τι σας άρεσε από το παραμύθι και φέρτε αύριο τις ζωγραφιές σας να τις αναρτήσουμε εδώ." 

Έκανα κειμενικά είδη, ανάλυση κειμένου, μίλησα για βιότοπο και οικοσύστημα, ανέφερα κάποια από τα οφέλη της φιλαναγνωσίας, μίλησα για τη δύναμη της εικονογράφησης, υποστήριξα επιχειρηματολογία και διάλογο για την ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνεται το κείμενο, χωρίς... να κάνω μάθημα και χωρίς να αναθέσω τίποτα. Μαριλία - Σαρανταπεντάλεπτο... 1 - 0.














Δεν υπάρχουν σχόλια: