Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Τρίτη και 13; Ε, με το αριστερό!

Τρίτη και 13 και... αφωνία; Εξαιρετικός τρόπος να συστηθείς με το τμήμα σου! Αλλά... εντάξει... συμβαίνουν και οι Τρίτες και τα δεκατριάρια και οι αφωνίες. Άμα έχεις... σκηνική παρουσία...! Άμα είσαι στο σχολείο της καρδιάς σου...! Άμα οι μαθητές/ριές σου είναι αστεράκια...! Όλα πάνε καλά και υλοποιείς ό,τι είχες προγραμματίσει.

 

"Εγώ τα ξέρω όλα για τη δασκάλα μου", λένε οι Ναταλί Ντελεμπάρ και Ορελί Μπλανς, δια... πένας Βάσως Βασιλού - Παπαγεωργίου. "Εσείς; Τι ξέρετε για τη δασκάλα σας; Μπορείτε να υποθέσετε 10 πραγματάκια για εκείνη;", αναρωτήθηκε το Μπλε Τετράδιο κι εμείς... εξηγήσαμε τι είναι υποθέσεις, προχωρήσαμε σε υποθέσεις, σε κάποια "πέσαμε" πολύ κοντά, σε άλλα "διάνα" και σε άλλα... ούτε κατά διάνοια! Αλλά το ευχαριστηθήκαμε! 


Τα αστεράκια συστήθηκαν στη συνέχεια και έλαμψαν στον ουρανό της πόρτας μας, ενώ στη συνέχεια κατέγραψαν 2 αλήθειες και 1 ψέμα για τους εαυτούς τους. Οι συμμαθητές/ριές τους κλήθηκαν να εντοπίσουν το ψέμα. Δεν τα πήγαν κι άσχημα! Μάλλον τα μικρά μου αστεράκια γνωρίζονται αρκετά καλά μεταξύ τους.

Κι αφού μοιράσαμε βιβλία, φακέλους, σημειώματα... ήρθε η σειρά της σοβαρής καταγραφής των προσδοκιών μας από τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει μόλις. Σε ένα μικρό βιβλίο, όπως έκανε και ο Σελεστέν Φρενέ με τους μαθητές του, σημειώσαμε δυο λόγια για εμάς, τι πετύχαμε την περσινή χρονιά, τι περιμένουμε από τη νέα χρονιά, τι περιμένουμε από τη δασκάλα μας και κλείσαμε με μια προσωπογραφία μας.




Τα πρώτα μας μικρά βιβλία με τις μεγάλες προσδοκίες αναρτήθηκαν στην τάξη μας. Και θα μείνουν εκεί ως σημείο αναφοράς και ανατροφοδότησης. 

Κρατώ πολύ καλά τις προσδοκίες από τη δασκάλα τους οι οποίες συνοψίζονται στα εξής: 

  • να τους μάθει καινούργια πράγματα 
  • να τους μάθει όμορφα και ενδιαφέροντα πράγματα
  • να είναι καλή
  • να προσφέρει καλούς ελέγχους και καλά λόγια
  • να είναι χαρούμενη από τα τεστ και τις ορθογραφίες
  • να είναι χαρούμενη για τους μαθητές της
  • να τους αγαπάει όπως κι εκείνοι και να τους μάθει να είναι ανεξάρτητοι στη ζωή τους
  • να είναι αυστηρή όσο πρέπει
  • να τους μάθει όλα όσα δεν ξέρουν

και δεσμεύομαι να προσπαθήσω να φανώ αντάξια των προσδοκιών τους. 

Μόνο... εκείνον/η που ζήτησε να τους μάθω όλα όσα δεν ξέρουν θα απογοητεύσω. Μπορώ να υποσχεθώ ότι θα τους μάθω τρόπους να μαθαίνουν, όμως για να τους μάθω όλα όσα δεν ξέρουν φοβάμαι ότι είμαι πολύ πολύ μικρή.

Καλωσήρθατε στον Β612, αστεράκια μου! Καλά ταξίδια να 'χουμε! 

Με αγάπη

Η δασκάλα σας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: