Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Φροντίζω το Περιβάλλον 1. Η Γη, οι Σεισμοί και η Σεισμικότητα του Ελληνικού Χώρου

Στο σημερινό εργαστήριο 1 ασχοληθήκαμε με τη δομή της Γης, την εξέλιξη των ηπείρων και των ωκεανών στον γεωλογικό χρόνο και τη γένεση των σεισμών. Αφού παρατηρήσαμε τις εικόνες του υλικού του ΟΑΣΠ και συζητήσαμε πώς αλλάζει το γεωμορφολογικό ανάγλυφο της Γης η μετακίνηση των τεκτονικών πλακών και η σεισμική δραστηριότητα, αναφέραμε τις έννοιες: επίκεντρο, εστία, μέγεθος, κλίμακα Ρίχτερ.

Στη συνέχεια, ανακαλέσαμε την εμπειρία μας από σεισμικές δονήσεις που έχουμε βιώσει. Στην ερώτησή μου: "Έχουμε συχνά σεισμούς στην περιοχή μας;" η απάντηση ήταν "Όχι". 😐Έτσι, λοιπόν, αξιοποιώντας απόσπασμα από την Αναφορά στον Γκρέκο, του Νίκου Καζαντζάκη, σχετικό με τον σεισμό (σ. 9-12 στο ψηφιακό μας βιβλίο), ανέφερα ότι παλιότερα, η ερμηνεία διάφορων φυσικών φαινομένων, μεταξύ αυτών και ο σεισμός, γίνονταν με τη Μυθολογία. Ας θυμηθούμε τον μύθο του Εγκέλαδου, πέρα από την ερμηνεία του δασκάλου του Νίκου Καζαντζάκη.

Συνεχίζοντας και εμπλουτίζοντας την ενδιαφέρουσα συζήτηση, αναζητήσαμε εικόνες από τις τεκτονικές πλάκες της Γης και τον θαυμασμό μας προκάλεσαν κάποιες υποθαλάσσιες λήψεις, όπως αυτές εδώ.

Για περισσότερη ενασχόληση με το θέμα, οι μαθητές/ριες μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για σεισμική δραστηριότητα της περιοχής τους. Στο Padlet, λοιπόν, όποιος/α επιθυμεί μπορεί να αναρτήσει στο e-ράφι του/της πληροφορίες για μεγάλους σεισμούς στην Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: