Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Το απόσπασμα του βιβλίου "Σκληροί αγώνες για μικρή ζωή", της Έλλης Αλεξίου, με τον τίτλο: "Η Βαγγελίτσα" διαβάσαμε σήμερα μέσα από το Ανθολόγιό μας. Συζητήσαμε πολλή ώρα για τη δασκάλα της Βαγγελίτσας, αλλά και για τις συμμαθήτριές της. Θα τη θέλαμε τη δασκάλα εκείνη για εμάς; Οι απόψεις μοιράστηκαν στη μέση, αλλά όλες τεκμηριώθηκαν. Αναδύθηκαν και στερεότυπα που καταρρίψαμε με κριτική σκέψη. Κάναμε και την αυτοκριτική μας... Κι έπειτα αναλογιστήκαμε ποια θεωρούμε χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών που θα θέλαμε να έχουμε στην πορεία μας στο σχολείο και τα οπτικοποιήσαμε με ένα συννεφόλεξο


 

Το επόμενο δίωρο συζητήσαμε πάλι για τον ρόλο του δασκάλου μέσα από τη 2η θεματική ενότητα των Θρησκευτικών. Αναφέραμε τον Μέντορα, δάσκαλο του Τηλέμαχου στην αρχαιότητα, είπαμε για τους δασκάλους στη βυζαντινή εποχή και κλείσαμε με ρήσεις των Τριών Ιεραρχών. Κι έπειτα κάναμε μια μικρή παύση για να δούμε μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο: The skeptic movie, μέσω του λογισμικού για την ασφαλή προβολή βίντεο VideoLink. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ασφάλεια στο διαδίκτυο, αλλά και γύρω από επιστήμη και την επιστημονική μέθοδο, κυρίως, όμως, γύρω από την αμφισβήτηση και την κριτική σκέψη που οφείλουμε να καλλιεργήσουμε, ειδικά στις μέρες μας. 

Το απόλαυσα το σημερινά "δεν κάναμε μάθημα"! Κλείνοντας, ελάχιστα πριν απαιτήσουν να... κάνουν έστω ΚΑΤΙ στα Μαθηματικά (...), τους ζήτησα να σκεφτούν τι μπορεί να είναι Ξεβαρετής Ταρακουνημένος και πώς φαντάζονται πως λειτουργεί. Δεν είπα κάτι περαιτέρω... Κάτι για στρογγυλοποίηση ειπώθηκε, αλλά δε θυμάμαι τι. Είχα μείνει στο πόσα πράγματα μπορεί να κάνει ένας δάσκαλος (και μια δασκάλα εν προκειμένω) όταν... δεν κάνει μάθημα! 


 

Και του χρόνου με υγεία, αγάπη, δύναμη, σεβασμό, συνέπεια και ήθος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: