Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται

Ταινία για σήμερα. Μαζευτείτε γύρω από τον υπολογιστή, αν μπορείτε και να τον συνδέσετε με την οθόνη της τηλεόρασης ακόμα καλύτερα, καθίστε με τους γονείς και όσους αγαπάτε και δείτε on line Τον Δάσκαλο Που Άφηνε Τα Παιδιά Να Ονειρεύονται. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τη ζωή του Σελεστέν Φρενέ (1896-1966), ενός διακεκριμένου Γάλλου εκπαιδευτικού και μεταρρυθμιστή της Εκπαίδευσης. 


Πηγή: https://cityculture.gr/o-daskalos-pou-afine-ta-pedia-na-onirevonte/



Ο Φρενέ έγινε δάσκαλος σ' ένα χωριό της Γαλλίας το 1920, ενώ είχε τραυματιστεί στον πόλεμο. Επειδή οι πνεύμονές του δεν του επέτρεπαν να μιλάει για πολλή ώρα, αγόρασε ένα τυπογραφικό πιεστήριο για να τον βοηθήσει στο έργο του. Με αυτό τύπωσε δωρεάν κείμενα και σχολικές εφημερίδες για τους μαθητές του. Τα παιδιά μπορούσαν να συνθέσουν τις δικές τους εργασίες στο πιεστήριο, μπορούσαν να συζητούν και να τις επεξεργάζονται σαν ομάδα πριν την παρουσίασή τους ως ομαδική προσπάθεια. Είχαν επίσης τη δυνατότητα να αφήνουν συχνά την τάξη για να πραγματοποιούν εκδρομές. Οι εφημερίδες τους ανταλλάσσονταν με εφημερίδες άλλων δημοτικών σχολείων.

Φυσικά, οι πρωτοποριακές του ιδέες, όπως η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών της εποχής στην εκπαιδευτική πράξη, η πεποίθηση πως κάθε παιδί αντιμετωπίζεται ως προσωπικότητα ξεχωριστή, πως ο ρόλος του δασκάλου είναι διευκολυντικός και η εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα... ενόχλησαν το κατεστημένο και ο Φρενέ κυνηγήθηκε ανελέητα. Παραιτήθηκε από τη δημόσια εκπαίδευση το 1935 και ίδρυσε τη δική του σχολή. Οι εκπαιδευτικές του ιδέες εξακολουθούν να παραμένουν ζωντανές.

Το 2016... υπάρχουν τα ψηφιακά συνεργατικά έγγραφα (πχ google docs) και τα ιστολόγια. Δράσεις όπως eTwinning, μαθητικά φεστιβάλ κινηματογράφου, ψηφιακής δημιουργίας, κλπ. Εκείνος πιεστήριο... εμείς... οθόνες (άφαντες). Τελικά... μολύβι κι άγιος ο θεός;...

Καλή προβολή! (σε πλήρη οθόνη)



Κι αυτό για δική μου χρήση.

1 σχόλιο:

Μαριλία είπε...

Αφού δείτε την ταινία, αν θέλετε μπορείτε να συγκεντρώσετε τις λέξεις που σας έρχονται στον νου δημιουργώντας ένα συννεφόλεξο της αρεσκείας σας. Το λογισμικό tagxedo υπάρχει σε πλαϊνό υπερσύνδεσμο. Αν έχετε εκτυπωτή, μπορείτε να φέρετε το συννεφόλεξό σας στην τάξη αύριο για περισσότερη συζήτηση. ;)