Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Τελευταίο και καλύτερο

Συνήθως την 15η Ιουνίου κάθε χρόνο στα σχολεία δίνουμε τα ενδεικτικά προόδου στους μαθητές μας και χαιρετιόμαστε. Εμείς φέτος είπαμε να... πρωτοτυπήσουμε. Μαζέψαμε, λοιπόν, τους δασκάλους μας από το 45ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου και τους δασκάλους μας από το 3ο Ειδικό Σχολείο Ηρακλείου και... τους τα είπαμε. :) 
Καιρό τώρα -για την ακρίβεια από τις 28 Μαρτίου- δουλεύουμε με την ομάδα των Θεραπευτικών Πατουσών για το τι είναι ο Αυτισμός. Αρχικός σχεδιασμός μας ήταν να δούμε πώς μπορούν τα ζώα θεραπείας να ενταχθούν σε ένα σχολείο και δη σ' ένα Γενικό Σχολείο. Πολύ σύντομα η ανάγκη των μαθητών μου για περισσότερη ενημέρωση γύρω από τον Αυτισμό και η ευαισθητοποίησή τους για το θέμα μάς οδήγησε να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας. Την πορεία αυτού του προγράμματος, που εκ των υστέρων ονομάσαμε "Θεραπευτικές Συναντήσεις", μπορείτε να δείτε, αν δεν το 'χετε ήδη κάνει, στις ετικέτες "Αβγά με... ουρά".

Αρκετές μέρες πριν τη λήξη του σχολικού έτους, ο κύριος Σακκαδάκης εξέφρασε την ιδέα να παρουσιάσουν οι μαθητές στους συναδέλφους όλα όσα άκουσαν γύρω από τον Αυτισμό, δεδομένου ότι είχαν βιωματικά εμπλακεί και έδειχναν να έχουν κατανοήσει σε βάθος όσα άκουγαν. Η ανακοίνωση της ιδέας αυτής στην τάξη συνοδεύτηκε από ενθουσιασμό. Έτσι, ετοιμάσαμε πυρετωδώς, όσο καλύτερα μπορούσαμε, μια παρουσίαση... με τα όλα της: ζωάκια, βιβλία, ταινίες, λογισμικά, χειροτεχνίες, ζωγραφική, ψηφιακή εικαστική και πολλή πολλή δόμηση τόσο διδασκαλίας όσο και τάξης. 

Τις τελευταίες μέρες διαμορφώσαμε την τάξη ώστε να γίνει πιο φιλική για όλους. Υποθέσαμε ότι στην τάξη μας υπάρχει ένας... φανταστικός 25ος μαθητής με αυτισμό και προσπαθήσαμε όλοι για να του κάνουμε τη μέρα στο σχολείο πιο εύκολη.


Γωνιά χαλάρωσης

Γωνιά δομημένου παιχνιδιού

Γωνιά μελέτης

Οπτικοποιημένο Ωρολόγιο Πρόγραμμα

Διαμόρφωση θρανίων σε ομάδες

Όλα αυτά παρουσιάσαμε στους συναδέλφους στο σχολείο την περασμένη Παρασκευή. Κι αν κρίνω από τα βλέμματα κατά την παρουσίαση και τα σχόλια που πήραμε και παίρνουμε ακόμα... μάλλον τους συγκινήσαμε και τους ευαισθητοποιήσαμε πολύ.



Ευχαριστώ θερμά τους μαθητές μου! Και τους 24! Και ας μην ήθελαν να μιλήσουν όλοι στην παρουσίαση. Ευχαριστώ ακόμα πιο θερμά τους τρεις Ειδικούς μας Έφη, Σίσσυ και Κωνσταντίνο. Μαζί τους τα πράγματα συμβαίνουν, όπως συμβαίνει η θάλασσα κι ήταν τιμή μου η συνεργασία μας. :)

Καλό καλοκαίρι! Εις το επανιδείν...

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

βίκη https://iwishyouto.com/view/bf0ad97e650eb8cb
Κυρία Mαριλία μου έχετε λείψει πολύ.

Μαριλία είπε...

Κάνε τις βουτιές σου ξέγνοιαστα! :)

Ανώνυμος είπε...

ΒΙΚΗ
Σας έρεσε κυρία, εντάξει.
Καλή συνεχεία.

Ανώνυμος είπε...

Εβελινα: Μακάρι να μην ειναι τελευταίο...αλλά ηταν το καλυτερο απ'ολες τις χρονιες γιατι οπως ειπαμε ανθιζει ο τοπος με το μαθημα σας♡!!!!Για πρωτη φορα στενοχωριεμαι που εκλησαν τα σχολεια!!!:’( Αλλα θελω μια ακομα χαρη: αμεσως μολις μαθετε σε ποιο σχολειο θα διδαξετε του χρονου να το αναρτησετε στο μπλοκ και αν γινει το δισαρεστο να μας θυμαστε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡★★★★★★★★★★★★★★★☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆;-):’(:-D:-(:-)

Μαριλία είπε...

Εβελίνα, κι εγώ πέρασα πραγματικά πολύ πολύ όμορφα μαζί σας. Ευελπιστώ να ξανασυναντηθούμε. Πάντως θα ξέρω λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, υποθέτω... Οπότε κάνε τις διακοπές σου χαλαρά και όμορφα και ως τότε έχουμε καιρό. :)

Ανώνυμος είπε...

Εβελίνα: Κυρία μου δωσατε ιδέα για...https://iwishyouto.com/view/443fa36514669e67

Μαριλία είπε...

Απίστευτη είσαι!!! ΜΠΡΑΒΟ!!!!