Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Δανειστική βιβλιοθήκη Ε2

2 Δεκέμβρη 2015 




Αυτό είναι το... δανειστικό ράφι της βιβλιοθήκης μας. :) Η λειτουργία του ως τέτοιο ξεκίνησε επιτυχώς στις 2/12/15. Έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής εξήντα ένας (61) τίτλοι βιβλίων ποικίλης θεματολογίας και ευελπιστώ να συγκεντρωθούν ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΟΥΝ περισσότερα. Πρώτη μέρα λειτουργίας της δανειστικής βιβλιοθήκης σημειώθηκαν δεκαοχτώ (18) τίτλοι που έκαναν... την πρώτη τους διανυκτέρευση εκτός τάξης. 


Οι μαθητές παροτρύνηθκαν να καταγράψουν "δυο σειρούλες" για το πού εκτυλίσσεται η ιστορία του βιβλίου που διάβασαν και γιατί το προτείνουν -ή δεν το προτείνουν- να το διαβάσει κάποιος. Ανταποκρίθηκαν ΑΜΕΣΑ και πολύ καλύτερα απ' ό,τι περίμενα! Προχώρησαν σε κατασκευές αφισών - βιβλιοπαρουσιάσεων τις οποίες επικοινώνησαν με τους συμμαθητές όχι μόνο της τάξης, αλλά και του σχολείου, αναρτώντας τες έξω απ' την τάξη. Η κίνηση αυτή οδήγησε τα παιδιά να σκεφτούν ότι είναι μάλλον αναγκαίο να προσέξουν την ορθογραφία και την αισθητική των κειμένων τους, ώστε να κερδίσουν το ενδιαφέρον των φίλων τους που θα σταθούν για να ρίξουν μια ματιά.


Πλέον η ιδέα έχει επεκταθεί στη δημιουργία ενός επιδαπέδιου παιχνιού βιβλιοπροτάσεων (εν καιρώ οι λεπτομέρειες) και μιας ψηφιακής εφαρμογής παρουσίασης των βιβλίων που διαβάζουμε. Παράδειγμα ο πρώιμος παραμυθοχάρτης που έφτιαξε με τη βοήθεια του διαδικτυακού λογισμικού thinglink και τις βιβλιοπαρουσίασεις των μαθητών η φίλη κυρία Μαρίνα Καβαλλιεράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: