Είχαμε μια εκκρεμότητα από το 4ο εργαστήριο, στο οποίο πραγματευτήκαμε 4 ασκήσεις διαμεσολάβησης. Ήρθε, λοιπόν, η σειρά της 5ης άσκησης: Των ερωτήσεων που βοηθούν, πριν δούμε κάποια σενάρια για περαιτέρω εξάσκηση.
Εξηγήσαμε ότι προκειμένου να είναι αποτελεσματική η διαδικασία της διαμεσολάβησης, οι ερωτήσεις μας χρειάζεται να είναι τέτοιες που να φέρνουν ξεκάθαρες και κατανοητές απαντήσεις. Αυτό επιτυγχάνεται με τις κατάλληλες ανοικτού τύπου ερωτήσεις μέσα από τις οποίες τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση θα βοηθηθούν να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους για τα ζητήματα που τίθενται.
Η άσκηση προϋπέθετε εργασία σε ομάδες. Και όλοι επέμεναν να αξιοποιήσουμε το flippity για την τυχαιότητα της διαδικασίας. Μάλιστα. 😊😉😃
Οι ερωτήσεις που έπρεπε να μετασχηματιστούν σε ανοιχτές προβλήθηκαν στον πίνακα μέσω του βιντεοπροβολέα, αλλά εκτυπώθηκαν και σε ένα αντίγραφο για κάθε ομάδα των τριών (groups of 3) που δημιουργήθηκε.
Σύντομα διαπιστώσαμε ότι το να διατυπώνει κανείς ανοιχτές ερωτήσεις, χωρίς να προκαταλαμβάνει τον συνομιλητή του με μια συγκεκριμένη απάντηση είναι δύσκολη διαδικασία η οποία απαιτεί αρκετή εξάσκηση.
Και καθώς το ενδιαφέρον ήταν εξαιρετικά αυξημένο ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ... προχωρήσαμε σε εφαρμογή όσων είχαμε πει στο σενάριο που είχε γράψει μια μαθήτρια με αφορμή το βιβλίο που είχαμε διαβάσει την 6η Μαρτίου. ΚΑΙ ΔΕ ΒΓΑΙΝΑΜΕ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ, ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ!!!
Κοίτα τώρα αφορμές που έδωσε ένα... "κακό" βιβλίο! Δηλαδή πού να 'ταν και... καλό! 😁😉
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου